Je brein optimaliseren door beweging?

Dit artikel is een ervaringsverhaal over het belang van bewegen en de connectie tussen brein en bewegen.
Lees je mee?

Bewust worden door bewust zijn

Dat brein en bewegen zijn verbonden met elkaar, is vandaag maar weer eens bewezen. Ik weet natuurlijk al langer dat bewegen essentieel is voor welzijn en gezondheid. Maar dat ik het zo duidelijk zelf zou voelen, daar verwonderde ik me toch over. Dat bewijst maar weer dat als je bewust bent, je bewust kunt worden van de mooiste dingen!

In beweging door bewegen

In mijn praktijk H2blOssom houd ik me bezig met het belang van bewegen en het in beweging brengen van fysieke en mentale processen bij mensen. Toch was mijn eigen beweging de laatste tijd niet optimaal… Ik kan eigenlijk wel zeggen verre van optimaal. Door blessures was ik een paar jaar geleden gestopt met sporten. Maar in plaats van dat mijn blessures weg gingen, bleven ze de kop op steken terwijl mijn conditie en spierkracht afnamen. Veel activiteiten die ik de laatste tijd ondernam, kostten me heel veel energie en ik voelde mijn lichaam tegensputteren. En achteraf gezien was mijn brein ook een beetje “stoffig” geworden.

Tijd voor verandering dus en tijd om de juiste manier van bewegen te zoeken om die verandering te creëren.

In beweging komen

Ik kwam een bericht tegen over een outdoor training met een afwisseling van inspanning en ontspanning. Soms weet je dat iets klopt wanneer het op je pad komt, dus ik nam contact op.

Vandaag was het zo ver: de eerste les. Na het aantrekken van mijn sportkleding (en dat was ook echt heel lang geleden…) voelde ik me al meer vitaal en energiek. Een beetje vreemd? Voor mij een teken dat als je je aandacht ergens op richt, de energie al gaat stromen. Zoals de spreuk van de Griekse filosoof Aristoteles “alles wat je aandacht geeft, groeit”.

Compensatie?

Ik was verwonderd over de manier hoe ik mijn lichaam voelde. Door alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over het lichaam en bewegen, was ik me heel bewust van wat iedere beweging met mijn lichaam deed. Ik voelde of mijn lichaam deed wat de bedoeling was of dat ik aan het compenseren was. Compensatie is als het ware het nemen van een omweg. Het lichaam gaat proberen te doen wat je vraagt, op een meer ingewikkelde manier. Een manier die minder effectief is en meer energie kost. Als ik voelde dat ik compenseerde, dan paste ik mijn bewegingen aan. Natuurlijk voelde ik heel duidelijk mijn spieren actief worden. Ik erkende mijn grenzen en paste mijn programma aan waar mijn lichaam dat nodig vond.

De “afterparty”

Na afloop voelde ik me goed. Fysiek voelde ik mijn spieren, maar tegelijk voelde ik me energiek en vitaal. En toen werd ik me bewust van wat het uurtje bewegen en ontspannen met mijn brein had gedaan… Ik kon sneller denken en ik kon beter bij dingen in mijn geheugen!

Het is eigenlijk alsof mijn hersenen zijn afgestoft en ge-upgrade door een uur bewegen.

Juist doordat ik zo’n tijd weinig had gesport was dit effect waarschijnlijk zo duidelijk merkbaar. Ik ben er van overtuigd dat iedere vorm van beweging helpt bij het optimaliseren van breinfuncties! Dus kan jouw brein wel een upgrade gebruiken?

Kom in beweging en ga bewegen!
Je brein zal je dankbaar zijn 😉

*******