Een oneindig gesprek

Heb jij wel eens een oneindig gesprek?

babbelenStel: Je staat met iemand te praten. Het begint als een heel prettig gesprek en het is een tijdje helemaal prima. Maar dan blijft je gesprekspartner maar door babbelen. Jij wilt of moet ondertussen nodig weg. Je zegt zelf steeds minder, probeert het gesprek te beëindigen en doet zelfs al een stapje weg. Maar je gesprekspartner merkt het allemaal niet op, blijft door praten en blijft in je buurt. Je voelt je van binnen steeds onrustiger worden. Maar diegene blijft doorkletsen en je kunt geen goed moment vinden om het gesprek (actief) af te ronden.
Het overkwam mij vanmorgen.

Hands Supporting

Hands SupportingDat kan met de primaire reflex Hands Supporting te maken hebben.

Hands Supporting helpt je jezelf op te vangen als je valt. Het helpt je ook om grenzen te stellen en je eigen ruimte in te nemen. En dat werkt beide kanten op. In het geval van pesten bijvoorbeeld, is deze reflex vaak zowel bij de pester als bij de gepeste actief. Dus in dit geval bij degene die maar door blijft babbelen en bij degene die weg wil gaan maar geen ingang (ruimte) vindt om het gesprek af te ronden.

Het bewegingspatroon van de reflex is het uitstrekken van de armen waarbij de polsen (omhoog) zijn gebogen, alsof je jezelf gaat opvangen of opduwen.

Hoe beëindig je het gesprek?

Als je het gesprek wilt beëindigen, doe je het bewegingspatroon dat bij deze reflex hoort, in een richting die op dat moment mogelijk is. Recht in het gezicht van je gesprekspartner is natuurlijk niet zo gepast. Maar naar beneden is een prima alternatief. Het is dan een beweging alsof je jezelf opdrukt. Geef bij het duwen wat nadruk op de onderkant van je handpalmen. Het valt bijna niet op en toch heeft het effect. Voor je het weet is je gesprek op een prettige manier afgerond.

In mijn geval: ik deed deze oefening en in no-time was er ruimte voor mij om af te ronden. En – misschien was het omdat ik mijn handen nog in de Hands Supporting positie had – de persoon deed zijn hand omhoog om een high-five te geven. Daarbij maak je eigenlijk een zelfde soort beweging. Dus mijn gesprekspartner heeft meteen ook even aan zijn eigen Hands Supporting kunnen werken. 😉