Waarom  zou je positief praten tegen jezelf

Ik weet niet hoe het bij jullie op straat was vanmorgen, maar hier was het best glad. Als gevolg van wat ijshagel dan wel regen en ijzel, lag er een spekglad laagje op het wegdek.

Een logische (en automatische) reactie is dan dat je heel voorzichtig gaat doen. Dat voorzichtig doen is eigenlijk gebaseerd op angst. De angst om te vallen of om de controle over het stuur te verliezen.

Ik was vanmorgen onderweg met de auto, over die glibberig ogende weg, en merkte dat ik extra voorzichtig reed. Tot ik me een ervaring herinnerde van jaren geleden. Toen had het gesneeuwd en reed ik dezelfde route. Het was heel erg glibberig. Ik zat gespannen, met opgetrokken schouders, overfocus, hogere hartslag en ademhaling en klotsende oksels achter het stuur in de hoop veilig op mijn bestemming aan te komen. (Herkenbaar?)

Op het moment dat ik me hiervan bewust werd, besefte ik me dat ik net had geleerd over het effect van affirmaties. Affirmaties zijn positieve zinnen die je kunt zeggen tegen jezelf. Ze zijn zo opgesteld alsof ze op dit moment al waar zijn, ook al zou je verstandelijk zeggen dat dit helemaal (nog) niet zo is.

En terwijl ik in het sneeuwspoor van mijn voorganger reed, begon ik tegen mezelf te zeggen: “ik heb grip op de weg” en “ik heb vertrouwen in mijn rijden” en “ik heb volledige controle over mijn auto”. Vervolgens gebeurde er iets magisch. Ik voelde me ineens een stuk zekerder op de weg in die glibberige omstandigheden. Ik kon ontspannen zitten, mijn stuur rustiger vasthouden, mijn focus verbreedde zich en mijn hartslag daalde naar normaal.

Tegenwoordig gaat dat besef gelukkig een stuk sneller, en kon ik vanmorgen snel schakelen in mijn gedachten en daardoor ontspannen op weg.

Dus die voorzichtige reactie uit angst, zorgt er eigenlijk voor dat het juist heel glibberig en gevaarlijk lijkt. Terwijl wanneer je tegen jezelf positieve zinnen zegt, je hele systeem gaat geloven wat je zegt. En daarmee voel je je meteen een stuk veiliger (op de weg).

Het mooie is dat dit in iedere (uitdagende) situatie toe te passen is. 

Ik ben benieuwd: hoe praat jij tegen jezelf in moeilijke situaties? Probeer deze techniek eens uit en laat me weten wat je ervaring is!

Sacha – H2blOssom 🌸
info@h2blossom.nl