Wat een prachtige weken waren dat! Ik ging voor het eerst naar het buitenland voor MNRI®! Ik heb 2 MNRI® Family Educational Conferences bijgewoond. Eén daarvan was in Mielno, Polen en de andere was in ons eigen Lisse. In dit bericht schrijf ik over mijn ervaringen en maak ik de link naar mijn eigen praktijk.
In september 2019 ben ik in Polen geweest om ervaring op te doen op een “MNRI® Family Educational Conference”. Dit is een therapieweek waar gebruik wordt gemaakt van de methode MNRI® (Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration).
De deelnemers aan de MNRI® Conferences zijn veelal kinderen, met uitdagingen op diverse gebieden. Denk aan cerebrale parese, down syndroom, autisme, (neurologische) ontwikkelingsachterstand of (niet aangeboren) hersenletsel. Maar er zijn ook volwassenen deelnemers.
Ik vind het bijwonen van zo’n MNRI® week een prachtige ervaring. Al twee keer eerder had ik hieraan deelgenomen als zg. “MNRI® Core in training”. Het is een mogelijkheid om veel te leren van de specialisten die er werken en om nog meer ervaring op te doen met de technieken waarmee ik ook in mijn praktijk werk. Ook de diversiteit aan kinderen (en volwassenen) is enorm leerzaam.
De deelnemers aan de MNRI® Conference krijgen 6 dagen lang, 6 uur per dag MNRI®. Ieder uur wordt een ander aandachtsveld behandeld. Zo is er bijvoorbeeld MNRI® voor het tactiele systeem en MNRI® voor het gezicht en de mond. Ook zogenaamde Archetype Movements (basisbewegingen) en Repatterning (primaire reflexen) komen aan bod.
Aan deze Poolse MNRI® Conference deden families mee uit Polen, en ook uit Egypte, India, Indonesië, Saoedi Arabië en Amerika.
In het begin is het een beetje wennen voor iedereen. Sommigen ondergaan de MNRI® sessies met meer gemak dan de anderen. Dit is soms ook afhankelijk van het soort MNRI® dat ze krijgen. Het komt ook voor dat kinderen in slaap vallen op de behandeltafel. Creativiteit en verbinding zijn kernwoorden bij de sessies.
Veel van de kinderen die er waren, komen al een aantal jaar naar MNRI® Conferences. De kinderen en de gezinnen kennen elkaar en zoeken elkaar op. Ze hebben het gezellig met elkaar tussen de sessies door.
MNRI® werkt, zeker bij zo’n intensieve periode van behandelen. De vooruitgang is erg mooi om te zien. Soms is er de volgende dag bij het volgende ontbijt ineens een verschil waar te nemen. Een kind loopt ineens anders rond, kijkt om zich heen, maakt contact. Het zit minder in zijn eigen wereld “opgesloten”. Dat is magisch om te zien!
Ik heb genoten van mijn week MNRI® in Polen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, mijn technieken verder kunnen verdiepen en nieuwe ervaring kunnen opdoen in het werken met kinderen (met uitdagingen).
In oktober 2019 was er in Nederland een “MNRI® Family Educational Conference”. Deze vond plaats in Lisse en was met 24 families uit verschillende landen, helemaal vol. De leeftijd van de deelnemers varieerde van nog geen 2 jaar tot 18 jaar en ook hun uitdagingen waren divers.
Bij deze conference kwamen ook de specialisten en cores in training uit diverse landen. Er werd gereisd vanuit Amerika, Rusland, Polen, Zweden, Frankrijk, Slovenië, Kroatië, België en Nederland. MNRI® travels the world!
Dit was de derde conference in Nederland. MNRI® is groeiende in bekendheid en dat is te merken aan de inschrijvingen voor de Nederlandse MNRI® Conferences. Het eerste jaar waren dat er ongeveer 10, het jaar erna waren het er meer, en dit jaar was het hele hotel voor MNRI®! Ik was er voor de derde keer bij als MNRI® Core in training.
En bij deze Conference geldt eigenlijk hetzelfde: ik vond het prachtig om te zien welke ontwikkelingen er met intensieve MNRI® sessies in zo’n korte tijd kunnen plaatsvinden. Ik vind het ook mooi om de liefde te zien die de ouders en/of begeleiders hebben voor de deelnemers. Mede door hun liefde, aandacht en support kan het kind (of volwassene) groeien in ontwikkeling.
Ook een mooie ontwikkeling is dat er in 2020 een extra conference is in maart. Daar is inschrijven nog voor mogelijk. Kijk hier voor meer informatie over de Nederlandse MNRI® Conferences.
Wat wederom duidelijk werd, is dat MNRI® ook voor de ouders waardevol is. Als ouder van een kind met uitdagingen, ervaar je stress. Die stress gaat in je eigen systeem zitten. MNRI® helpt deze stress af te voeren en de balans te herstellen.
En niet alleen het kind mag ontwikkelen, maar ook de ouder. Dat is eigenlijk wel verstandig ook. Want als een kind gaat ontwikkelen (ander gedrag gaat vertonen), verandert ook de manier waarop het begeleid mag worden. Ander gedrag vraagt om ander ouderschap. Als ouder mag je mee ontwikkelen. Zelf op tafel is dan best een wijze keuze.
In mijn praktijk H2blOssom werk ik ook veel met minder “ernstige” klachten: Cliënten bijvoorbeeld die stress ervaren, meer rust in hun leven willen, die moeite hebben met dagelijkse dingen; of kinderen die (op school) moeite hebben om stil te zitten en zich te concentreren of met hun fijne of grove motoriek.
MNRI® helpt te ontwikkelen, en daarmee verandert er niet alleen voor het kind iets, maar ook voor de ouders.
Ik werk iedere dinsdagochtend bij ZELF! in Bleiswijk. Op andere dagen werk ik in mijn praktijk aan huis in Zoetermeer. Wil je meer weten over MNRI® reflexintegratie of wat het voor jou of je kind kan betekenen? Bel me, mail me of maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak.
Sacha – H2blOssom
(info@h2blossom.nl, 06-14244914)