Als je kind zich “niet lekker” voelt

Overprikkeld

Toen onze dochter jaren geleden in de kleuterklas zat, was haar “favoriete” activiteit kleien. Favoriet tussen haakjes omdat dat was wat ze het meeste en het liefste deed wanneer ze op school was. Maar als ze thuis was deed ze niets anders dan schooltje spelen en zichzelf van alles aanleren. Voor haar was het kleien in de kleuterklas vooral een manier om alle prikkels die ze ervoer, te verwerken en los te laten. Het was destijds eigenlijk haar manier van “overleven” op school.

Gevoel

Kinderen zijn heel wijs. Hoe jonger ze zijn, hoe meer puur ze voelen. Onze dochter voelde heel goed aan wat ze nodig had. Kleien gaf haar haar innerlijke rust terug. Deze behoefte was ook te merken in drukke tijden of momenten dat ze niet zo lekker in haar vel zat. Haar systeem was overprikkeld van alle indrukken die ze opdeed in zo’n periode. Het is als een emmertje dat vol loopt en op een gegeven moment overstroomt. En daar hebben meer kinderen last van. Misschien herken je het wel bij je kind of bij jezelf?

Prikkelverwerking

En nu nog steeds is een activiteit als kleien voor haar en veel andere kinderen een fijne manier om weer tot rust te komen. Er zijn verschillende nieuwe soorten “klei” bijgekomen. Zo is er naast de gewone klei bijvoorbeeld ook het zogenaamde magische zand wat heerlijk is voor de sensorische ontlading. Er zijn ook activiteiten te verzinnen die dezelfde uitwerking hebben. Zo kun je in deze tijd kruidnootjes maken. Het kneden van het deeg en het rollen van al die kruidnootjes is heel fijn voor prikkelverwerking. En helemaal hip op dit moment is het maken van slijm of  “intelligent putty”.

Het leuke van de putty is dat je die kunt opleuken met kleur, glitters en geur. Ik gebruik regelmatig en graag essentiële oliën. Deze zijn ook voor de putty heel goed te gebruiken. Kies dan een olie die een rustgevende of ontspannende werking heeft, zoals lavendel, sinaasappel of “stress away”. De putty is leuk om te maken. De verwondering van wat er met de ingrediënten gebeurt wanneer ze worden samengevoegd was hier magisch.

Zo maakte onze dochter nu putty in blauw en paars met glitter, met de geuren van sinaasappel en lavendel. Heerlijke ontspannende geuren. Daarmee wordt ook via de geur een meer ontspannen gevoel ervaren. De combinatie van het kneden en de geur is hemels en rustgevend (ook voor mama’s).

Putty recept

Er zijn verschillende filmpjes te vinden op YouTube. Wij hebben het volgende recept gebruikt om de putty te maken.

Doe 100 ml hobby-/bureaulijm in een kommetje en voeg 1 theelepel baking soda toe.
Goed roeren.
Doe er 1 theelepel lenzenvloeistof bij en voeg eventueel kleurstof en/of glitters toe.
Goed roeren en als de putty wat losser laat kun je met de handen gaan kneden.
Voeg als het te plakkerig blijft extra lenzenvloeistof toe.
Voeg eventueel essentiële olie toe, 1 a 2 druppeltjes is voldoende.
Maak hiervoor een kuiltje, druppel de olie er in en klap de putty om en kneed zo verder.
Neem tenslotte een klein bakje om de putty in de bewaren wanneer die (eindelijk) uit de handen van je kind mag.

(Het is even zoeken naar de goede lijm. Wij hadden eerst doorzichtige bureaulijm. De putty werd de volgende dag al stugger.
Met de witte hobbylijm die we vervolgens gebruikten was de samenstelling prettiger, maar de geur erg chemisch en dus onprettig.)

Tip: met een klein beetje extra lenzenvloeistof laat de nog plakkerige putty makkelijker los.

Tagged