“The Lavender Touch”

Einde van de dag

Een goede nachtrust is één van de voorwaarden voor kinderen om lekker in hun vel te zitten. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, gun je je kind dan ook vast een fijne afsluiting van de dag, een vlotte wijze van inslapen en een ontspannen nacht. Soms lukt dat een keertje niet en soms lukt dat langere tijd niet. Wanneer bijvoorbeeld de “denkfabriek” van je kind te actief blijft, kan het lastig zijn de rust te vinden om te gaan slapen.

Afstrijken

Om het lichaam (en hoofd) tot rust te brengen is afstrijken een hele fijne techniek. Het kind gaat alvast helemaal klaar in bed liggen.girl-609630_1280

  • Strijk vanaf de kruin langs de oren, via de nek over de schouders en armen naar beneden. Je kunt eindigen aan het topje van de vingers.
  • Een volgende keer strijk je vanaf de kruin langs de oren, via de nek en ga je over de romp via de zijkant (en/of gedeeltelijk over de voorkant), via de zijkant van de heupen, naar de benen tot aan de voeten.
    Sluit de ene keer af aan de tenen en een andere keer aan de hielen.
  • Wissel deze twee manieren van strijken een aantal keer af. Zorg dat je dit met aandacht doet. (Het is ook wel belangrijk dat je zelf rustig bent.)
girl-609700_1280
Handen

Wanneer je afstrijkt, gebruik je vlakke handen. Geef een zachte druk met de binnenkant van de gehele hand. Daarmee geef je het lichaam de boodschap van veiligheid en geborgenheid en laat je het de (fysieke) grenzen ervaren. Het systeem komt daardoor tot rust en je kind zal gemakkelijker in slaap vallen.

EssentiIMG_1880ële Olie

Deze methode is fantastisch te combineren met essentiële olie. Lavendel is hier een hele mooie olie voor. Lavendel werkt onder andere kalmerend, rustgevend en ontspannend en is dus ideaal voor het slapen gaan. Meng een druppeltje lavendelolie met wat draagolie (een neutrale olie, bijvoorbeeld amandelolie of kokosolie) en masseer dat op de voetzolen. Het fijnste is om hier een kwalitatief goed olie voor te gebruiken.

Wanneer je eerst de voeten masseert/insmeert en daarna de afstrijktechniek toepast, zit de lavendelgeur nog aan je handen bij het afstrijken en dat is een heerlijk extraatje!

Ik hoop dat “the lavender touch” jou en je kindje kan helpen bij een fijne nachtrust!

baby-1151348_1280