Reflexen en autorijden

road-971205_1280drive-44277_1280Wanneer ik voorheen in de auto reed of mee reed moest ik altijd enorm mijn best doen om rechtop te blijven zitten. Dat was ik me niet bewust. Dat hoorde vast zo. Wanneer ik zelf in de auto reed, voelde ik mijn been tegen het portier of het middenconsole duwen om in evenwicht te blijven wanneer ik op een rotonde reed. En tijdens het meerijden met iemand anders, werd ik tegen het portier gedrukt of greep ik me vast aan zo’n lus (beetje overdreven misschien maar zo lijkt het achteraf). Als je door een bocht gaat dan verlies je je balans en dat het dan veel moeite kost om rechtop te blijven, weet ik aan de snelheid van de auto.

Maar nu weet ik beter!

De afgelopen dagen heb ik een volgende cursus over reflexintegratie gevolgd, “MNRI® Lifelong Reflexes“. “Lifelong reflexes” (oftewel levenslange reflexen) zijn reflexen die ons ons hele leven dienen. Het kost onze hersenen 90% van hun inspanning om ons rechtop te houden. Wanneer er bepaalde levenslange reflexen niet voldoende zijn geïntegreerd, gaan de hersenen nog meer inspanning gebruiken om te compenseren. Dit gaat dan ten koste van de inzetbare energie voor andere dingen zoals concentratie of het leren. Deze reflexen zorgen ervoor dat we de grond kunnen ervaren, de zwaartekracht en ons middenpunt kunnen ervaren, maar ook dat we onze balans houden, stabiliteit ervaren en ons hoofd kunnen oprichten.

driving-918950_1280Vanmorgen stapte ik dus in mijn auto. Mijn spiegels moest ik bijstellen, de stand van mijn stoel moest ik bijstellen, ik voelde me rustig in het verkeer en meest opvallend: ik kon bochten door zonder mijn benen te gebruiken!!! Mijn brein en mijn lichaam wisten precies wat ze moesten doen op het moment dat ik door een bocht ging en als natuurlijk hield ik mezelf rechtop, zonder moeite.

Levenslange reflexen zijn voor je hele leven. En dus moet je zorgen dat ze geoefend blijven. Dus bewegen, dansen, stretchen en soepel houden. Goedwerkende levenslange reflexen hebben niet alleen een positief effect op je lichaam(shouding). Met een goede lichaamshouding, voel je je beter, heb je meer zelfvertrouwen en kun je je beter concentreren en is er meer hersencapaciteit beschikbaar  en toegankelijk voor leren.

Dus op het moment dat ik mijn been weer tegen de zijkant van de auto voel gaan, weet ik: ik moet meer bewegen!

Meer weten over MNRI® of wat ik voor jou of je kind kan betekenen?  Neem gerust contact op via het contactformuliertelefonisch of per mail.

gyro-861100_1280